Binalarda Dilatasyon Yapılmazsa Ne Olur?


Binalarda yeterli dilatasyon derzleri veya dilatasyon önlemleri sağlanmazsa, sıcaklık değişimlerine tepki olarak yapı malzemelerinin doğal genleşmesi ve büzülmesi nedeniyle çeşitli potansiyel sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Binalarda Dilatasyon Yapılmazsa Ne Olur? - Epoksis

Dilatasyon derzleri olmadan beton, tuğla veya metal gibi malzemeler termal genleşme ve büzülmeye uyum sağlamak için gerekli esnekliğe sahip olmamaktadır. Yapı bileşenlerinde çatlakların oluşmasına yol açabilir. Çatlaklar sadece yapının estetiğini bozmaz, aynı zamanda yapısal bütünlüğünü de etkileyebilir.

Zamanla, dilatasyon derzleri yoluyla gerilimi hafifletme özelliği olmayan tekrarlanan termal hareketler, kümülatif yapısal hasara neden olmaktadır. Temel sorunları, çarpık duvarlar veya bozulmuş yük taşıyıcı elemanlar gibi daha ciddi sorunlar olarak ortaya çıkabilir.

Dilatasyon derzlerinin eksikliği binanın eşit olmayan şekilde yerleşmesine neden olmaktadır. Sıcaklık ve nemdeki değişiklikler yapının farklı bölümlerinde farklı hareketlere neden olabilir, bu da yüklerin eşit olmayan bir şekilde dağılmasına ve olası oturma sorunlarına yol açabilir.

Termal stres nedeniyle oluşan çatlaklar, su sızması için yollar oluşturmaktadır. Küf oluşumu, yapı malzemelerinin bozulması ve iç kaplamalarda potansiyel hasar gibi nemle ilgili sorunlara yol açmaktadır. Uygun dilatasyon önlemlerinin alınmadığı binalar erken bozulmaya daha yatkındır. Genleşme derzlerinin yokluğu aşınma ve yıpranmayı hızlandırarak yapının genel ömrünü ve dayanıklılığını azaltır.

Binalarda Dilatasyon Neden Yapılır?

Genellikle genleşme derzlerinin veya hareket derzlerinin dahil edilmesi olarak adlandırılan dilatasyon, bina tasarımı ve inşaatının önemli bir yönüdür. Binalar sıcaklık değişimlerine maruz kalır ve inşa edildikleri malzemeler bu sıcaklık değişimlerine bağlı olarak genleşir ve büzülür. Örneğin sıcak havalarda malzemeler genleşir, soğuk havalarda ise büzülür. Bu hareket için herhangi bir önlem alınmazsa, bina içinde gerilimlerin oluşmasına ve potansiyel olarak çatlama ve hasara neden olabilir.

Binalarda Dilatasyon Neden Yapılır? - Epoksis

Yapılarda dilatasyonun temel amaçlarından biri çatlak oluşumunu önlemektir. Genleşme derzleri, malzemelerin yapısal hasara yol açmadan genişlemesi veya daralması için kontrollü ve belirlenmiş bir alan sağlar. Binalar; oturma, sismik aktivite ve diğer dinamik kuvvetler dahil olmak üzere çeşitli hareket türlerine maruz kalmaktadır. Genleşme derzleri bu hareketleri karşılayarak yapının stresle ilgili sorunlar ortaya çıkmadan uyum sağlamasına olanak tanımaktadır.

Dilatasyon Yalıtımının Faydaları

Bir binanın farklı bölümleri, toprak koşullarındaki değişiklikler veya diğer faktörler nedeniyle farklı oranlarda çökebilir. Genleşme derzleri, farklı oturmaların etkisini en aza indirmeye yardımcı olarak yapı üzerindeki eşit olmayan gerilim riskini azaltır.

Makinelerden veya yaya trafiğinden kaynaklanan titreşimler gibi dinamik kuvvetlerin bulunduğu yapılarda, genleşme derzleri bu kuvvetlerin emilmesine ve dağıtılmasına yardımcı olarak bina içindeki gürültü ve titreşimleri en aza indirebilir. Genleşme derzleri su sızmasına karşı bariyer görevi görebilir. Suyun çatlaklardan veya boşluklardan binaya sızmasını önleyerek küf oluşumu ve malzeme bozulması gibi nemle ilgili sorunların riskini azaltır.

Dilatasyon önlemleri bir binanın genel dayanıklılığına ve uzun ömürlülüğüne katkıda bulunmaktadır. Kontrollü harekete izin veren genleşme derzleri, çevresel faktörlerin etkilerini azaltmaya yardımcı olarak erken aşınma ve yıpranmayı önler. Binalardaki dilatasyon, yapıların zaman içinde yaşadığı doğal hareketlere ve gerilimlere uyum sağlamaya yönelik proaktif bir tasarım ve inşaat stratejisidir. Çevresel ve yapısal zorluklar karşısında binaların uzun ömürlülüğünü, güvenliğini ve estetik çekiciliğini sağlamanın önemli bir yönüdür.

Dilatasyon Yalıtımının Faydaları - Epoksis

Bu sorunlardan kaçınmak için binaların tasarım ve inşaatında genleşme derzlerinin dahil edilmesi çok önemlidir. Düzgün yerleştirilmiş genleşme derzleri kontrollü harekete izin vererek hasar riskini azaltır ve yapının uzun vadeli stabilitesini sağlar. Genleşme derzlerine yönelik özel gereksinimler, kullanılan malzemelerin türü, bölgenin iklimi ve binanın genel tasarımı gibi faktörlere bağlıdır.

Epoksi Hk. Bilgiler

E-Bültemize Abone Olunuz

İletişim Bilgileri

  • Umut Cd. 3/B / Bahçelievler/İstanbul

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

© Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır. Epoksis İzolasyon, Zemin Kaplama Akademi Grafik