Skip to main content

Isı Yalıtımı


Isı yalıtımı, iklim özelliklerine göre kış aylarının soğuk geçtiği bölgelerde, binaları korumak, ısınmayı sağlamak ve masrafları azaltmak için yapılan, faydalı yalıtım uygulamalarından birisidir. Binaların korunması amacına uygun hareket ederek, ısınma sistemlerinin çalıştığı aylarda, ısının bina dışına çıkmasını önlemek, binanın ısı kaybı yaşamasını engellemek faydalarından birkaç tanesidir.

Farklı yalıtım türleri seçilerek, iklime ve binanın yapısına en uygun yalıtım uygulaması yapılır. Bu uygulama bütçe ile de yakından ilgilidir. Kullanım amacına uygun olacak şekilde, en fazla tercih edilen ısı yalıtımı türleri;

  • Cephelerin izolasyonu,
  • Çatıların izolasyonu,
  • Zeminlerin izolasyonu
  • Kapı ve pencerelerin izolasyonu

Bütün bu değişkenlerde yapılacak uygulama % 100 ısı yalıtımı sağlayacaktır. Bu yalıtım türlerinin binanın inşaat aşamasında yapılması en sağlıklısı olmaktadır. Ancak daha önceden izolasyon yapılmayan binaların, özellikle çatı ve dış cephelerinde yalıtım çalışmaları da yapılabilmektedir. Kurulu düzende biraz zor olsa da, faydaları düşünüldüğünde katlanılmaya değerdir.

Binanın dış cephesini ilgilendiren kaplama türleri müthiş şekilde ısı yalıtımı sağlarken, çatı katların yalıtımı için ise çatı izolasyonuna ihtiyaç duyulmaktadır. Mevcut çatının onarımı veya açık terasın çatı ile kapatılması şeklinde, her iki türlü de yalıtım yapılabilmektedir.

Binalarda Isı Yalıtımı - Epoksis

Isı Yalıtımı Nedir?

Isı yalıtımı, binaların iç kısmındaki soğuk veya sıcak havanın dış kısmına, dışarıdaki iklim koşullarının iç kısımlara girmesini önlemek amacıyla yapılan uygulamaya verilen addır. Sadece içerideki ısının dışarıya çıkmasını önlemek olarak algılanan ancak gerçekte, dışarıdaki sıcaklığın da içeriye girmesini önlemek gibi bir misyonu vardır.

Konutlarda veya iş yerlerinde enerjiye harcanan bütçenin, ısı yalıtımına ihtiyaç doğurduğunu görmekteyiz. Isınma sistemi klima veya kalorifer olsa da, iyi bir ısı yalıtımı olmayan binadaki enerji sarfiyatı .ok daha fazla olmaktadır. Isı yalıtımı yapılan binalarda hem enerji harcamasında hem de sıcaklığın korunmasında, fark hemen hissedilmektedir.

Binalarda Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır? - Epoksis

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı yalıtımı nasıl yapılır konusunda, kesinlikle deneyim sahibi firma ve ekipler ile anlaşmanız önemlidir. Yalıtımın yapılış basamaklarına bakacak olursak;

  1. Kullanılacak iskele ve asansör sisteminin hazırlanması
  2. Uygulanacak yüzeyin hazırlanması
  3. Yalıtım malzemesinin yapıştırıcısının hazırlanması
  4. Malzemenin yapıştırılması
  5. Yalıtım birimlerinin dübel aracılığı ile tutturulması
  6. Köşebentlerin takılması
  7. Sıva harçlarının file ile uygulanması
  8. Estetik görüntü için son kat boyanın yapılması

Genel olarak ifade ettiğimiz bu aşamalar, teknik ekiplerin müdahalesi ve çalışması ile profesyonel şekilde yapılmaktadır. Bu yüzden, yalıtım yapılacağı zaman iyi bir araştırma ile referansları kuvvetli firmalar bulunmalıdır. Böylelikle uzun yıllar ısı yalıtımı sağlayacak bir uygulamaya sahip olabilirsiniz.

Binalarda Isı Yalıtımı Fiyatları  - Epoksis

Isı Yalıtımı Fiyatları

Isı yalıtımı fiyatları konusunda ise yıllık harcanan enerji bütçesi ile kıyaslama yapılması tavsiye edilir. Örneğin elektrikli bir cihaz ile ısınma sağlanıyorsa, yalıtımdan önceki harcama ve sonraki harcama kıyaslandığında aradaki farkın, aylar içerisinde yalıtım masrafını çıkarttığını göreceksiniz.

Kalorifer ile ısınan binalarda da durum aynı olmaktadır. Yıllık ortalama 3 ton kömür sarfiyatı olan bir dairede, yalıtımdan sonra kesinlikle bir azalma yaşandığı görülmektedir. Yakıt masrafları üzerinden yalıtım masrafı zaten otomatik olarak çıkarılmış olmaktadır.

 Binalarda Isı Yalıtımı Şablonu - Epoksis

Isı yalıtımı fiyatları konusunda müşterilerin, elbette araştırma yapması gayet doğaldır. Bütçelerine en uygun yalıtımı seçme arayışı içinde olan kişiler, uzmanlardan aldıkları bilgiler ile fikir değişikliği yaşamaktadır. Çünkü her ne kadar harcanacak bütçe önemli olsa da, bölgenin iklim koşulları ve binanın yapım malzemesi, iyi bir etüt çalışması ile teknik olarak değerlendirilmelidir.

Fiyatlar konusunda bütçe yetersizliği yaşandığı zamanlarda, yalıtım firmalarının farklı kredi seçenekleri ile çözüm ortaklığına katkıda bulundukları görülmektedir.